Z pewnością odpowiednia dieta lekkostrawna po operacji pomaga pacjentowi powrócić do zdrowia oraz pełni sił. Nie da się ukryć, że nieodpowiednie odżywianie po operacji może powodować wydłużenie okresu rekonwalescencji, jak również zwiększyć ryzyko powikłań pooperacyjnych. Ponadto w trakcie operacji zostaje uszkodzona ciągłość tkanek organizmu, a to z kolei może doprowadzić do powstania stanu zapalnego. Z tego powodu tak bardzo ważne jest właściwe odżywianie się pacjenta po zabiegach chirurgicznych.
Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna po operacji?
Dieta po operacjach i zabiegach chirurgicznych cechuje się niską zawartością błonnika oraz całkowitym odrzuceniem posiłków ciężkostrawnych i wzdymających. Mniej więcej 3-5 dni po operacji zalecane jest spożywanie pokarmów w formie gotowanej, przetartej czy kleikowej. Trzeba zaznaczyć, że w diecie pooperacyjnej nie mogą znaleźć się produkty wysoko przetworzone, surowe warzywa i owoce oraz przetworzone mięso. Natomiast dieta lekkostrawna jest wprowadzana około 5-6 doby po zabiegach. Na diecie tej stopniowo coraz więcej można wprowadzać nowe produkty, aczkolwiek trzeba nadal unikać potraw wysoko przetworzonych, smażonych i zbyt dużej ilości warzyw oraz owoców. Tak więc dieta lekkostrawna powinna mieć wysoką wartość odżywczą.
Jakie są metody przygotowania posiłków na diecie lekkostrawnej pooperacyjnej? W trakcie tego rodzaju diety można przygotowywać posiłki w taki sposób jak:
- gotowanie na parze,
- gotowanie w wodzie,
- duszenie bez smażenia w tłuszczu,
- pieczenie w rękawie foliowym, w folii aluminiowej i w pergaminie.
Najważniejsze składniki w diecie lekkostrawnej po operacji
Pełnowartościowe białko jest niezbędnym składnikiem, który pomaga w gojeniu się ran. Białko najlepiej połączyć w jednym posiłku z węglowodanami, gdyż pod ich wpływem wydziela się insulina. Z kolei insulina stymuluje odbudowę tkanek mięśniowych. Minimalna wartość białka podawana po operacji powinna wynosić 1,2 g/kg masy ciała. W tym okresie warto spożywać chude mięso, ryby, oraz jaja. Najlepszym źródłem witamin oraz składników mineralnych są warzywa i owoce. Jednak należy pamiętać, żeby przed spożyciem obierać je ze skórki. Warzywa można podawać w formie gotowanej, pieczonej albo zmiksowanej.
Zobacz także: https://www.obrazkiblondynki.pl/jakie-sa-proste-dania-lekkostrawne/
Natomiast witamina A, E i K są to bardzo ważne witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach. Pierwsze dwie z nich regenerują uszkodzone tkanki, a witamina K jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu krzepnięcia. Niemniej jednak do wchłonięcia przez organizm tych witamin niezbędny jest tłuszcz. Dlatego posiłki pooperacyjne muszą zawierać dodatkowo oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. W następnej kolejności w diecie po operacji powinno znaleźć się żelazo. Jego głównym źródłem jest czerwone mięso, które nie jest zalecanym produktem po zabiegach. Pomimo to można go uzupełnić sięgając po źródła roślinne.
Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób po operacji?
Po operacji organizm człowieka nie jest w najlepszej formie. Dlatego szczególnie wtedy należy mu poświęcić sporo uwagi. Dieta jest bardzo ważnym elementem dbania o siebie. Nie stosując się do zaleceń lekarzy można mocno upaść na zdrowiu, dlatego też kontakt z doktorem prowadzącym jest bardzo istotny. Zalecenia dietetyczne po operacji mogą być różne ale do najbardziej podstawowych należą:
- spożywanie w ciągu dnia 5 regularnych posiłków w odstępach 2-3 godzin,
- spożywanie posiłków świeżych, czyli przygotowanych tego samego dnia,
- niewskazane jest picie podczas spożywania posiłków,
- nie można spożywać alkoholu,
- dbanie o odpowiednie nawadnianie organizmu.
Należy również pamiętać, że każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie. Wskazane jest skonsultowanie z lekarzami i pielęgniarkami w celu zdobycia wiedzy nt. diety lekkostrawnej.
Dieta lekkostrawna po operacji – co można jeść?
Po operacji, będąc na diecie lekkostrawnej można spożywać m.in. takie produkty jak:
- płatki ryżowe,
- biszkopty,
- chude twarogi, kefiry, jogurty,
- zupy na wywarach warzywnych,
- przetarte kompoty,
- musy,
- budyń,
- kisiel,
- pieczywo pszenne.